‘Quilt as you go’ …(kiegészítés)

KÖZKÍVÁNATRA megpróbálom képekkel illusztrálva elmesélni, hogy hogyan is készült a macis takaró, ill. hogy állítottam össze.

Előre bocsájtom, hogy nem az én találmányom (sajnos) és van több variáció is.

Tehát legyártottam előre (mint a kis kínai lányok a szalag mellett) az 50 db kész blokkot. Tervet kellett készítenem, mert a különböző blokkok mintát adtak ki, tehát nem volt mindegy melyiket hova és hogyan varrom. Megszámoztam őket, hogy tudjam mit mivel kell összevarrni. (vagy mit mivel fogok összekeverni…)

Két kész ( ez alatt azt értem, hogy top+vatelin+hátlap tetszészerint letűzve!) blokkot egymás mellé helyeztem majd nagy cikk-cakk öltéssel összevarrtam. Így elkészítettem egy sort. Utána rávarrtam a pántokat keresztben.

összeállítás

Tehát a 2.sorban 3 blokkot, a 3.sorban 5 blokkot és így tovább. Ha a sor megvolt, akkor varrtam a végére a háromszögeket, szintén 3 réteg, ( én ezeket utólag tűztem).

pánt készítése

A pánt készítése nem egy bonyolult dolog. Kellett hozzá a vasalódeszkám, 2 db gombostű, vasaló és a ragasztófátyol. Pont úgy készül, mint  ferdepánt. A két gombostűt beszúrtam a vasalódeszka huzatába. Nekem 2cm-es pánt kellett, tehát úgy, hogy a feje és csúcsa között 2 cm legyen.

Ezeken keresztül húztam  a leszabott pántot, így szépen behajlott a kétoldala és  levasalgattam. Egy idő után pedig rávasaltam a hátuljára a ragasztófátylat, amit szintén előre felszabdaltam 2cm-es csíkokra. Készítettem mind a csíkos, mint a hátulja anyagából egy kilométert….( nem mértem le, de sok idő elment vele)

összeálltás menete 

Itt már kész sorokat varrok össze, csak a keresztben futó pántokat kellett illesztenem. Nem volt nehéz.Majd , amikor már a sorok is készen vannak, elkezdtem ezeket egymáshoz  varrni.

A pánt felvarrása: fogtam a vasalót és a csíkosanyagból készült pántot felvasaltam a helyére, úgy hogy takarja a cikk-cakk varrást. És most jön a trükk. Fogtam egy marék gombostűt és a színén a pánt széle metén végig tűzögettem. Ezzel jelölve meg a hátulján, hogy hova is kerüljön a másik oldalon a pánt. Majd a hátoldalán ( igazodva a gombostűs jelölésemhez) rávasaltam a másik pántot.

Azután már nincs más hátra,mint a kedvenc (5-ös számú) talppal a két széle mentén keskenyen levarrtam.Ezáltal letűztem a hátulján is. NAGYON SZÉPEN PONTOSAN lehet így egyszerre a két pántot a helyére varrni.

pántok felvarrása

Én két nagyobb darabot (egyik saroktól félig, és külön a másik saroktól is) állítottam össze és csak a legvégén a két felet egymáshoz.

Már csak a keret kellett és kész is. Mivel az a takaró szélén van, már nem volt olyan bonyolult vagy nehéz tűzögetni.

Remélem sikerült elég részletesen elmagyarázni, ha bárkinek kérdése van, írjon bátran.



9 hozzászólás érkezett ehhez a bejegyzéshez

  1. Naturita

    Már alig vártam a leírást. Nagyon részletesen és érthetően írtad. Egyszerűen zseniális ez a megoldás. Gratulálok.
    Küldtem emailt.

  2. KicsiKató

    Bátor vagyok:)) A tetejét – nagy vonalakban még csak:(( – értem, de a hátulját nem… Ott is ugyanez a procedúra, vagyis amikor a tetejére raksz pántot, alulra is kerül egy (amit a ragasztófátyol segítségével rögzítesz az anyagra – vagy másra kell)?

    Minden kérdésem ellenére nagyon-nagyon köszi ezt a részletes útmutatót, már dereng a félhomály a ködömben:))

  3. Tigrislilijom

    Hát ez csúcsszuper! Kár, hogy a letűzendő ágytakarómat nem ilyen módszerrel készítettem (még csak a fedlap van meg, 2 éve kacérkodom a gondolattal, hogy MOST állok neki szendvicselni. Hát most még mindig nincs MOST). Viszont ettől fogva már nem gondolom azt, hogy nem fogok még egy ilyen nagyméretű folthalmazt alkotni… Hálás köszönetem a leírásért! (Azért jófelé tapogatóztam Ciccel együtt, de ez a cikkcakk nem volt belekalkulálva nálam – persze logikus is, hiszen ha nem így csináltad volna, akkor púpos lett volna a csíkok alatt.)
    Milyen az az 5-ös számú talp? A képen nem látszódik, hogy mit tud.
    Nagyon jól leírtad szerintem a készítés módját, lett is tőle „AHA”-élményem :-))) Köszíííííí

  4. Nóra

    Ez nagyon szuper megoldás! nagyon érthetően illusztráltad és írtad le a mentét, köszi szépen!!
    és a maci tündéri aranyos!

  5. szizsu

    Köszönöm a részletes és érthető, és megvarrható leírást. Azért, türelemből,rendesen van benne kihívás! Persze ez így van jól és mégegyszer remek munkát készítettél, gratulálok!

  6. violini

    Nem tudom,mi riaszt jobban:ennyi pánt szabása-vasalása,vagy egyben letűzni egy takarót…
    de jó,hogy lett alternatíva,van miből választani!
    Köszi!

  7. admin

    Hát engem az utóbbi. Egy két estét erre szántam, kellemesen telt, közben lehet TV-t ( bármit) hallgatni és nem nagyon kell gondolkodni…:o)))

  8. furchtgabriella

    Nagyon jó a leirás és szerintem nagyon jó az ötlet akárki találta is ki!A lényeg,hogy meg osztottad velünk én nagyon örülök neki,mert mindig vissza riasztott az össze verás és,hogy ráncosodik.Nagyo-nagyon köszi!

  9. Elizaniko

    Kipróbáltam, de sajnos nem tartottam be az utasításodat, ezért a hátulja nem lett olyan pontos, ahogyan szerettem volna. De tudom mit hibáztam: Elpanamáztam a 2oldalas ragasztót és csak gombostűvel rögzítettem a felső pántott.

    AZ újabb ilyen munkámnál már nem csinálok ilyet.
    Úttörő becsszóra !

    A készítés menete az sokkal komfortosabb volt, mint amikor a böhöm nagy mennyiséget kellett forgatni!

    Köszi, hogy ilyen klassz leírást készítettél. Ezer hálám érte !

Szólj hozzá Te is!

Oldalak

Témakörök

Keresés

Archívum

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Egyebek