Kumihimo…

Nagyon jó elfoglaltságot találtam magamnak.

(Mert nekem annyi felesleges szabadidőm van!!!)

Azért is tetszett, mert ezt csendeben lehet csinálni (pl. TV nézés alatt-helyett-közben), kis helyigényű, akár utazás közben készíthető, nincs hegyes eszköz a kezemben és roppant változatos tud lenni.

Íme:

Kumihimo
Kumihimo

Ezt a technikát már a japánok réges-rég használták. Így készítették selyemszálakból pl. a kardok markolatának díszítését, stb.

A Kumihimo állítólag azt jelenti : fonatolt zsinór.

Ez a képen látható müa. lapocska már a mai modern kor leegyszerűsített terméke.

Ők még szépen kidolgozott, fából készült, kerek fa lapocskán dolgoztak, ami lábakon állt. Azt hívták Kumihimo marudai-nak.

Kipróbáltam, vannak olyan fonatok, amit valóban könnyebb úgy elkészíteni.

A kis átlátszó müa. ‘fánkocskák’ azért vannak, hogy a hosszú szálakat erre tekerjük fel, így nem gubancolódik össze a fonás során.

4-nek a többszöröseivel lehet dolgozni. Természetesen, minél több szállal dolgozunk, a fonatunk annál látványosabb és egyben vastagabb is lesz.

Mutatok néhány példát:

Próbálkozásaim
Próbálkozásaim

Előre bocsájtom, egy valamit nem szabad megkérdezni, hogy mi lesz belőle? Semmi, de amíg  fonogattam, nagyon jól szórakoztam.

kerek fonat
Kerek fonat pamutból

Ugyanavval a technikával készült, csak más alapanyagból.

szatén zsínórból
Szatén zsínórból

Annyira megtetszett ez a játék, hogy szépen lassan összevásároltam minden fajta fonásra alkalmas fonalat. A lehető legváltozatosabb anyagokból, pamut műszál, zsenília…ami csak szembe jött.

négyszögletes
Négyszögletes
spirális
Spirális
aranyszállal
Aranyszállal
pamut fonálból
Pamut fonálból
zseníliából
Zseníliából

Az egészhez segítséget Jacqui Carey – Creative kumihimo c. könyve adott. Még nagyon sok ötlet vár kipróbálásra.9 hozzászólás érkezett ehhez a bejegyzéshez

 1. Mándrik Nóra

  Nálad mindig valami újdonságra lel az ember!A könyvre már tudom hol lehet szert tenni,de a hozzá szükséges kumi loom-ra?

 2. admin

  Ugyanott, e-Bay. :o)))

 3. Naturita

  Nagyon klasszak, bár ezek tényleg egy kicsit olyanok, mint egy-két hímzés. Nem nagyon tudod felhasználni, de ellenállhatatlan vágyat érzel, hogy elkészítsd.
  Amúgy nekem tetszenek.

 4. Kisné Lászlóffy Ilona

  Nagyon sok érdekeset és hasznosat találtam az oldalon, köszönöm. Nagyon érdekelne engem is, hogy a kumihimozáshoz szükséges kumi loomre hol lehet rátalálni. Hol van az az ugyanott? Én Budapest közelében lakom, ott is tudsz helyet, ahol lehet kapni?

 5. admin

  Én az e-Bay-n vásároltam, de láttam már több kézműves dolgokkal foglakozó áruház oldalán is, pl. a Winkler iskolaszernél is.

 6. Helga

  Én orchidea okán találtam Rád, és bekukkantottam ide is. Karácsonyra gondoltam a hugomnak, és találtam is neten egy fajtát: http://www.opitec.hu/index.php?tm=559819
  Bármilyet érdemes venni, vagy ebben is van gagyi verzió is… ?
  Köszi 🙂

 7. Kirchknopf Edina

  Szia!
  Innen a szomszédból-Veszprémből kérdeznélek, hogy a selyemfonalakat hogy sikerült Indiából beszerezni. A kislányom két napja nyúz a kumihimó miatt, így találtam az oldaladra. Örülök, hogy megtaláltam, így talán gyermekemnek is tudok segíteni. Várom válaszát.
  Szép napot kívánok!
  Edina

 8. admin

  pl itt:
  http://winkler.turbo.at/shop_hu/product_info.php?products_id=19014

  levél ment.

 9. admin

  Válasz ment az email címre.

Szólj hozzá Te is!

Oldalak

Témakörök

Keresés

Archívum

2020. augusztus
h k s c p s v
« nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Egyebek