Horizon és a körvarró…

Ha már van, megmutatom mire jó még….

Biztosan ismeritek a Cahtedral window/katedrál ablak  technikát.

Nagyon könnyen, gyorsan és szépen lehet evvel elkészíteni:

 1. kiszabtam a két kiválasztott anyagból ill. egy réteg kesztyűvatelinből 13×13 cm-es négyzeteket.
 2. alulra kerül a vatelin, rá a fekete anyag és színével lefelé a sárga mintás, ahogy a képen is látszik.
  hozzávalók

  hozzávalók

 3. ezek után felszereltem a körvarrót, itt is jól látszik, hogy hova került.

  előkészülve

  előkészülve

 4. kiszámoltam, hogy mekkora sugarú kör fér el a kiszabott négyzeteken (egyébként, 6,5cm) és beállítottam. A rúdon van jelölés : felső sorban centiméterben, alul inchben. A kör középpontja a tűnél van, tehát ez a nulla pont.
 5. feljelöltem a négyzetem közepét és ide szúrtam a tűn. Kivarrom a kört az előkészített szendvicsen. Szépen lassan, csak arra kell vigyázni hogy a 3 réteg együtt mozogjon.

  szépen lassan

  szépen lassan

 6. VIGYÁZAT!! A tű (amire az anyagot kell helyezni ) NAGYON HEGYES! A kör vége nagyon szépen találkozik az elejével. A varrást pár öltéssel megerősítettem.
 7. a felesleget egy cikk-cakk ollóval levágtam, így megspóroltam a bevagdosást. Ami azért kell, hogy a kör íve  szépen kialakuljon.
 8. kivágtam karton papírból egy akkora négyzetet, ami pont a körbe beleférés a csúcsai érintik a kör vonalat. (8,6×8,6cm)

  jelölések

  jelölések

 9. Most nincs  más dolgunk, mint kifordítani. Ehhez szükséges egy kis nyílást vágni. Arra kellettek ezek a jelölések, hogy ez jó helyre kerüljön, azaz a négyzeten kívül.
 10. A legegyszerűbb megoldás a varratbontóval felvágni.Vigyázat! CSAK A LEGFELSŐ RÉTEGET! Készítsünk akkora lyukat, amin könnyen kifordíthatjuk, de még eltüntethető.

  itt a lyuk

  itt a lyuk

 11. Kifordítás után egy pl. evőpálcikával kiigazítjuk az ívet és szépen levasaljuk a köröket. Néhány nagy laza öltéssel a hasítékot bevarrjuk.
 12. Eddig tartott az előkészület, innentől jöhet a játék. Célszerű egy kis díszítést, azaz tűzést rávarrni. Egyrészt szebb, másrészt rögzíti a három anyagot. Itt már jöhet mindenkinek a saját kreativitása.
 13. A megfelelő sorrendben össze kell őket varrni. Itt megint hasznos lehet a kis négyzet sablonunk, amivel bejelölhetjük a varrás vonalát.

  félkészen

  félkészen

 14. Mivel én elég kontrasztos anyagokat használtam, nagyon látványos a végeredmény. A technika előnye, hogy egyből megvan a 3 réteg, nem kell külön bélelni, hátlapozni, tetszőlegesen bővíthető….stb.stb…


6 hozzászólás érkezett ehhez a bejegyzéshez

 1. gubike

  Egyszerű és nagyszerű! Köszi az ötletet! Nekem nincs körvarróm, de ha nagyon odafigyelek, talán sikerül körívet varrni.

 2. Elizanikó

  Cikk-cakk ollóval körbevágni !
  Ó, Atyám, hogy ez nekem nem jutott eszembe !!!
  Nagyon köszönöm, már megint jót tanultam tőled !

 3. Ági

  Kezdek nagyon vágyakozni egy ilyen gépre :-)) A pfaffhoz a körvarró csak arra jó, hogy a vérnyomásomat megemelje. De a Tied nagyszerűen funkcionál. Köszönöm a cik-cakk ollós ötletet ! Nagyszerű, ki fogom próbálni!

 4. farkaszsuzsa

  Szia Zsuzsa!

  Már korábban írtam, hogy vágyom egy Janome 7700-ra.
  Hát megérkezett!
  Egyenlőre fáj tőle a fejem, de azt hiszem nemsokára szerelembe esünk.

  Valahol az interneten láttam korábban egy képet, ahol az a szerinted hátvakaróhoz hasonlító izé egy ferde pánt készítővel volt valahogy kombinálva, és a gép azonnal húzta be a pántot és varrta a helyére.
  Persze a képet azóta sem találom, de keresem rendületlen. Neked nem rémlik valami?
  Üdvözlettel
  Farkasné Zsuzsa

 5. farkaszsuzsa

  Bocs már megtaláltam.
  Látom is, hogy a ferdepántoló egy önálló kütyü, csak látszik mögötte a “hátvakaró” két csavarja, az tévesztett meg.Semmi közük egymáshoz.
  Üdv Zsuzsa

 6. K.I.Móni

  Lehet, kicsit lassú a felfogásom, de a végét nem értem. Odáig oké, hogy kifordítom a köröket, de minek a négyzet? Hogy lesznek az átfedések sötétek?
  köszi a segítséget! Móni

Szólj hozzá Te is!

Oldalak

Témakörök

Keresés

Archívum

2021. december
h k s c p s v
« nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Egyebek