Határtalanul…

Miután a nagy esemény már lezajlott, felteszem a kiállításon készült fotót a művemről. Íme, ő az! A matador neve Matias Tejela, amúgy rá is varrtam a quiltre körben a szélén, hogy majd később én is tudjam.
Szemtől szemben

Szemtől szemben

Végül is én nem sokat dolgoztam vele, kb. másfél hónapot. Nagyon érdekes lenne leírni a készítés folyamán kialakult gondolataimat és érzéseimet róla.

Amit viszont szeretnék a kedves olvasóval megosztani az a zsűri véleménye, amivel természetesen nem teljesen értek egyet ill. nem értem. Hátha valaki meg tudja nekem magyarázni.

Mindenekelőtt szeretném tisztázni, hogy 100%-ig biztos voltam abban, hogy én itt evvel a műfajjal eredményeket nem fogok elérni. De nem tart vissza attól, hogy újra és újra ilyen ill. ehhez hasonló  képeket készítsek.

Tehát 3 szakember véleményezte:

“Kicsit túl realisztikus és harsány ábrázolás, szép kivitelezés, kiváló tűzés,

a témához illő harsány színvilág, a kivitelezés jó, de nem indokolt”

Megjegyzem a technikát úgy hívják, hogy realisztikus portré ábrázolás.

Azt is elmesélem, hogy én nagyon visszafogtam magam, ami az élethűséget jelenti. A bika a képen már több sebből vérzett és folyt rajta mindenhol. Én gondoltam a gyengébb idegzetűekre  és ezt szépen kihagytam a képemről.

Szinte biztos voltam, hogy mindenki sötétebb színeket fog használni, pedig a férfiak (is) szeretik a csillogást, rivaldafényt.

A csillag is pont ezért került mögé, és ez sem lehetett más színű.

színek

színek kavalkádja

rózsaszínben

rózsaszínben

Lilában

Lilában

Fehérben

Fehérben

(Képek az internetről)

Kerestem néhány képet, csakhogy  érzékeltethessem, milyen színekben pompáznak a matadorok. Ez is hasonló, -mint egy színház-, ők vannak a középpontban (és persze a bika) és minden tekintet rájuk szegeződik. Ha nem lennének ennyire feltűnőek, nem találnánk meg őket az arénában.

capoteval

capoteval

Szerencsére az én emberem nem a hagyományos pink-sárga capotét használta, hanem  pirosat. Milyen lett volna a képem, ha mindenben teljesen élethűen ábrázolom. Én örültem a legjobban, hogy ebben a felállásban (bika elöl) nem látszik a zoknija, mert az bizony gyönyörű pink színű volt!

Azoknak , akik  nem látták élőben a quiltemet, -mesélem el-, hogy az arany díszítés a ruháján tűfestéssel készült (organzára), díszítve a felvasalható csillogó kis kövekkel. Az arany díszítés pedig rengeteg fehér cérnagomb, amit befestettem egyenként aranyszínűre, összevarrogattam és sok sok gyönggyel díszítettem. Az igazsághoz tartozik az is, hogy néhány sort lehagytam az eredeti képhez képest, de egyrészt nem akartam túlzásba vinni, másrészt már megvastagodott a bőr az ujjamon a sok kézi varrogatástól.:o)))

Ami már kevésbé látszik, hogy az egész kép puzzle mintával van letűzve. Szerettem volna, ha sokkal jobban látszik. (lehet duplán vagy vastagabb cérnával kellett volna varrnom. Utólag már könnyen vagyok okos :O))))

Evvel is utalva arra, hogy ez csak Játék! Igaz, a tét élet vagy halál (legalábbis a bika részéről). Én még órákig tudnék róla mesélni, de ennyit mindenképpen el kellett mondanom, ha már egyszer ez az én blogom.:o)))16 hozzászólás érkezett ehhez a bejegyzéshez

 1. zazálea

  Jól értem, hogy a “harsány” egyszer pozitív, másszor negatív megítélés alá esett?

 2. admin

  Mint quilt túl harsány, de tudomásul veszik, hogy az életben ez a helyzet valóban ilyen. Talán módosítanom kellett volna a színeket is?

 3. Czkriszta

  Talán ha a háttér vagy alapszín nem ennyire mozgalmas, és akkor maga a matador megmaradhat színesnek.De én szeretnék egyszer ilyen volumenű munkát felmutatni, még ha abba kötnek is majd bele, hogy túl színes.

 4. RitaFoltok

  GRATULÁLOK!
  Most, hogy összeegyeztettem a készítőt, és blogját, gratulálok.
  Pont a Te munkád láttán érlelődött bennem, hogy hol is van az egyensúly? Szívesen átraktam volna egy-két rozettát nem díjazott munkákra.
  A szakértő zsűri szerint, mihez képest nem indokolt az effajta díszítés, ha egyszer így vannak a részletek az életben is? Ezt talán nem az alkotó dönti el? A pályázati kiírásban csak a férfiasság volt a kitétel….
  Nekem nagyon tetszett a munkád, élőben látni a részleteket, egész más volt, mint fotón.
  Olvasva a bírálatod szövegét, mosolyognom kell, az enyémet szinte ugyanezekkel a szavakkal illették….
  Köszi az élményt!

 5. violini

  Ez annyira szubjektív. Ízlések és pofonok, tudod. Én azért örülök, hogy nem riaszt el a kritika. Neked tessen, az a lényeg.
  Én a végét nem értem: a kivitelezés jó, de nem indokolt. Mármint mi nem indkolt?
  Szerintem meg tudnád indokolni. Sőt, jövőre akár csatolj egy indoklást a műhöz.
  Mi nem indokolt? A stílus? Azt meg nem is lehet indokolni. Meg nem is kell.
  Jó, ha változatosat lát az ember.

 6. Abile

  Nekem épp ez a problémám a pályázatokkal! Ahányan vagyunk, annyiféle dolog tetszik egyikünknek, másikunknak. Biztosan vannak a zsürinek főbb szempontjai, ami alapján döntenek, de annak elég kicsi az esélye, hogy ez egybeesik a nekem tetsző dolgokkal. A Te képed előtt is nagyon-nagyon sokáig álltunk a barátnőmmel csodálva a rengeteg apró részletet, a sok-sok kézi varrást! Lehet, hogy nem sokat számít az adott helyzetben, de én gratulálok Neked a munkádhoz!

 7. admin

  Talán felesleges ennyit vacakolni vele, minek ennyire részletesen visszaadni a ruháján a mintákat stb., elég lett volna csak nagyjából, aztán majd mindenki elképzeli magának.
  Számomra ezt jelenti a “nem indokolt”.
  Aki meg nem tudja milyen egy matador ruhája, annak nincs szerencséje…:o)))

 8. szizsu

  Gratulálok, bár a kiállításon éppen a Te munkádról nem beszéltünk, de nekem azért nagyon tetszik. Tetszik, mert élénk és szines, éppen olyan, amilyen egy realisztikusan ábrázolt matador. Gratulálok és csodálom még mindig a varráshoz (is) tanusított hozzállásodat, türelmedet, és segítőkészségedet, ja és mindezt Őszintén.

 9. ezkriszti

  Nekem is otthon jutott eszembe, hogy a zsűri a te munkádat semelyik kategóriában nem értékelte. És vajon miért nem? A tűzés mondjuk tényleg nem látszott gyakorlatilag. Lehet a hátoldalról kellett volna egy fénykép oldalra a leírás mellé? A közönségnek.
  Jó lenne ha még írnál a készítésről. A cérnagombokat mivel festetted aranyra? Meg az a nadrághímzés is megérne néhány karaktert.

 10. admin

  Mondjuk ezt túl fogom élni.:o))
  Amúgy érdekes lett volna látni még a címkét a hátulján, ott a végkifejlet. Azaz eldőlt, hogy ki győzött.Majd felteszem azt is ide.
  A cérnagombokat textil festékkel festettem meg.Varrógéppel varrtam össze egy-egy egységgé, és díszítettem a gyöngyökkel.A csipke röpke pár óra alatt készült el, organzára hímezve, tűfestés technikáját alkalmazva.(Soluvliesre, vízben oldható stabilizátorra.)

 11. oláh andrea

  Kedves Zsuzsa!
  Tehetséged előtt fejet hajtok. Engem mellbevágott a műved, amikor megláttam. Hihetetlen, hogy mennyire él az arc. Biztos vagyok benne, hogy kis hazánkban ( és azon kívül is ) legnagyobbja vagy ennek a műfajnak, amit a legnehezebbnek tartok. Köszönöm az élményt!!

 12. Nóra

  Mint azt rövid találkozásunkkor is mondtam: nagyon tetszik a munkád.Úgy összességében, minden!Kis szemüvegemet felvéve többször és sokáig bogarásztam a részleteket,az arany tűfestésedet,a sok sok kézi munkádat és a tűzésedet is!
  A bírálat mindig szubjektív.Még a szigorú standard mellett is bizonyos mértékben, de mivel a foltvarrásban ez nincs, itt nagyon..
  És az újat az emberek mindig nehezen fogadják el, idő kell hozzá.Szerintem két okból: vagy azért, mert nem értik, vagy azért, mert nem tudják megcsinálni..
  A Te esetedben mindkettő lehet, de a második az biztos.
  Gratulálok Neked!
  Továbbra se veszítsd el e kedvedet,azért sokan vagyunk, akik értékelik és nagyra tartják a munkásságodat.

 13. admin

  Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat mindenkitől, igazán jól esik.

  Ezt a képet az új Janome MC 7700 Horizonnal készítettem, az eddigiektől eltérően nem cikk-cakkal varrtam el a részeket, hanem a dupla pelenka öltéssel. Nagy felfedezésem volt a kétoldalas pelenka öltés!Szerintem sokkal szebb lett, mint cikk-cakkal.
  Sokat tanultam, ami a ‘fusible appliqué’ technikát illeti és itt is ezt az elvet használtam. Talán látszik is Matias arcának kicsit egyszerűbb kidolgozásán. Élvezet ezt csinálni és imádom, mikor életre kel!

 14. Márta néni

  a téma azért volt nagyon jó, mert erre a területre még nem törtek be a nők. (vagy csak én nem tudok róla?) Ijesztően szuggesztív volt a pillantása a matadornak, szegény bikának már ettől el kell pusztulnia. Egyik véglet volt a mindenhol előjövő fototranszferek, másik ez a tökéletes részletességgel kidolgozott munka, lehetséges, hogy a zsürinek már annyira ráállt a szeme a fotótranszferekre, hogy ezzel a képpel nem tudott mit kezdeni.

 15. dióhéj

  A harsány jelző azt hiszem a háttér miatt volt. Ha egy kicsit megnézed a fotókat, mindenhol homogénebb, visszafogottabb a háttér, nyilván itt fotókról van szó és azért, de személy szerint nekem is jobban tetszenek a munkád, ha a háttér színe visszafogottabb volna, hiszen annyira gyönyörű a ruha, annyira szépen kidolgozott, de az élénk kék szín elviszi szinte a szemet, nem tud kiemelkedni a lényeg. De így is eszméletlenül gyönyörű az egész, le a kalappal előtted. A Janome meg ma délelőtt óta nekem is az álmom, a gugli vezérelt ide az oldaladra, jó volt olvasni a vele kapcsolatos információkat, köszönet érte.

 16. Elizanikó

  Köszönöm, hogy ismét megszemlélhettem a remekművedet. Hosszasan időztem előtte.
  Noha a tigrised viszi még mindig nálam a pálmát az alkotásaid közül, a matadorod is megállított, elgondolkodtatott, és visszaráncigált magához párszor újabb szemlélődésre.
  Köszönöm az élményt és a magyarázatot is hozzá.

Szólj hozzá Te is!

Oldalak

Témakörök

Keresés

Archívum

2021. október
h k s c p s v
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Egyebek