Bengáli tigrisem születése…II. rész

Ebben a részben megpróbálom részletesen -sok képpel- bemutatni, hogy is készül a “fusible appliqué”, azaz az applikációnak az a fajtája, mikor az anyag ideiglenes rögzítéséhez ragasztófátyolt használunk.

fusible appliqué

A ragasztófátyolt előre felvasaltam egy nagyobb darab anyagra, amit használni akarunk majd. Ezek után lehúzom a hátuljáról a védőpapírt. Most innen indulunk. Fogom ezt a védőpapírt és alkoholos filccel átrajzolom a következő darab körvonalát. (most nézem csak, stílusosan a tigrisemhez öltöztem…)

applikáció készítése

Nagyjából körbevágom és egy vasalófólia segítségével rávasalom az anyagra.

Mindezt úgy, hogy a rajzolt minta kerül (fontos: ahol az alkoholos filc van) rá az anyag ragasztós felére. Ennek a ragasztó fátyolnak  van egy olyan tulajdonsága, hogy  ha megmelegítík ragad. Ezt többször is el lehet vele játszani.

felvasalás

Arra vigyázzunk, hogy mindig használjunk vagy teflonos vasalófóliát vagy egy nagyobb darab védőpapirt (lehet az akár szilikonos sütőpapír is) különben az összes a vasaló talpára kerül. És ezt nagyon nem szeretnénk!!

applikáció készítése

A papír, amit épp lehúzok róla a védőfólia! Ez az elővigyázatosság ezért is fontos, mert ha a vasaló talpára ráragad a ragasztó, utána a félkész munkára is rá fogjuk kenni… Elég kicsi az esélye, hogy a textilről később le tudjuk szedni.

applikáció készítése

Ha kihűlt ( ez pár másodperc) lehúzzúk róla papírt és a jelölés átkerül a kiválsztott anyagunkra. Én általában fekete filcet szoktam használni. Ez a sötét ( pl. fekete ) anyagoknál nem látszik. Ebben az esetben kicsit módosítok a játékon: pontosan vágom ki  a papírból a sablont, majd rávasalás után nem húzom le egyből, hanem előbb körbevágom és csak utána választom szét őket.

fusible appliqué

Ezek után már csak körben ki kell vágni és a  helyére kell illeszteni. Majd ezt a néhány mozdulatot kell ismételni órákon, napokon keresztül, míg a képünk el nem készül.

Folyt.köv.5 hozzászólás érkezett ehhez a bejegyzéshez

 1. KicsiKató

  Jajjj, micsoda jó kis folytatásos kalandregény ez:))) Engem főleg az a rész fog érdekelni, hogyan, mifajta öltésekkel rögzítetted az egyes alkatrészeket az alapanyagra… De türelmes vagyok, nyugodtan mutogassál még hímzéseket, asztali futókat… Néha kell a kibillentés:)))

 2. admin

  Nem szabad ezt az egészet egyben rátok ömleszteni, kell egy kis idő megemészteni a dolgokat.
  (meg nekem is megírni :o)))

 3. Bruercsi

  … és alakul a csoda… 🙂

 4. Bali Jánosné zibi

  Nagyon-nagyon ügyes, türelmes és precíz vagy.Gratulálok, érdeklődve várom a folytatást.zibi

 5. admin

  Nagyon szépen köszönöm, igyekszem.

Szólj hozzá Te is!

Oldalak

Témakörök

Keresés

Archívum

2021. január
h k s c p s v
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Egyebek