Bengáli tigrisem születése…III.rész


Ott hagytam abba az előző részt, hogy mindig csak vagdosom a darabkákat, építgetem a tigrisem. Nagyon oda kell figyelni, hogy milyen színeket anyagokat használunk fel, ugyanis ezen semmivel nem tudunk később módosítani, ha már levarrtuk. Javasolt sokszor távolról megnézni és figyelni az összhatást, ill. azt hogy minden a helyén van-e.

applikált tigris

Itt még csak félkész, de biztatóan alakul. Ne felejtsük el, hogy ami elöl van -kiáll- az világosabb és ami hátul van az pedig mindig sötétebb. Erre nagyon ügyelni kell, mert különben nem lesz 3D-s hatása a képünknek.

a kész tigris

Ebben az állapotában nagyon tetszett nekem, legszívesebben meghagytam volna így. Olyan erőt sugárzó és tekintélyt parancsoló!

Ebben a stádiumban nem szabad sietni, sőt inkább hagyjunk rá néhány napot. Kifüggesztettem és naponta többször is megnéztem. Hagytam, hogy ülepedjen a látványa. Időnként mással is foglalkoztam kicsit ( sütés, főzés, stb.) és mikor újból megláttam jobban észrevettem a hibákat.

De hát be kellett fejezni…

már a háttérrel

Az volt az elképzelésem, hogy a tigris maga életszerű legyen, de egy fantázia világban. Mindenképp batikolt anyagokkal szerettem volna körbevenni. Így készült ez a háttér, mintha belelépett volna valamibe, ami tisztelettudóan kitért az útjából….Ez volt az én kényszerképzetem.

Itt már kezd akkorára nőni, hogy nem is könnyű lefényképezni.

kerettel

Sokat gondolkodtam a kereten, de nem találtam jobbat. Keret nélkül lefényképeztük és készítettünk több vázlatot is, más-más kerettel, de egyik sem tetszett. Keretnél is, háttérnél is a technika ugyanaz volt, mint a tigrisnél.

a tűzés

Végre jöhet a tűzés, ez eltartott jó pár napig. A nagykönyv szerint ( Marilyn Belford: : Portaits for fabric lovers) először sima, mezei cikk-cakk öltéssel rögzítjük az anyagot a stabilizátorhoz és egymáshoz.

Na igen, de milyen színnel?

Attól függ, hogy mit szeretnénk kihangsúlyozni. Ha egy sötét és egy világos darab találkozásánál a sötét színével varrunk úgy, hogy kicsit átlóg a világosra, természetesen a sötét rész  lesz a hangsúlyos. Lehet azt is, hogy mindegyik darabot a saját színével, de akkor még mindig azokat varrogatnám.

Nem használom az alsó kelmetovábbítót ( azaz szabad gépi tűzés üzemmódban vagyok) és természetesen nem forgatom az anyagot  a varrás során. (kivétel a háttér volt, mert ott az egyenes vonalakat azzal varrtam össze.) Ezek után jöhet a TŰZÉS! A színeket mindig cserélgetve, szépen lassan és alaposan letűztem. Ez tovább tartott, mint az előző, hiszen azt szerettem volna elérni, hogy olyannak tűnjön, mintha szőrös lenne. Itt már csak a sorrendre kellett figyelni, hisz ezek helyenként fedték, keresztezték egymást, tehát a legalsót előbb és így egyre feljebb.

végső simítások

Már az elején ezt a mozzanatot vártam, hogy levarrhassam a bajuszát! Ettől olyan élővé vált! Lerajzoltam az eredeti képről egy másolópapírra és azon keresztül varrtam a helyére, így sokat nem tévedhettem. Pár milliméter ide vagy oda?!

Itt azt hihetnénk, hogy lassan kész vagyunk, pedig dehogy!

Ez még csak a top, azaz a felső rész. Tehát választottam egy hátlapnak valót és vatelint.

Ezt a háromréteget össze kell varrni. Én a tigris kilógó lába miatt a kifordítós technikát válaztottam. Így hamar ‘eltisztázódott’ a széle is. Már csak le kellett tűzni a három rétget. A háttérnél stipplinget és egy másik fajta ( lángnyelves) tűzést használtam.  A tigris ennél sokkal bonyolultabb. Az egészet nem kell letűzni, csak bizonyos részket, körvonalakat, árnyékos részeket.

Itt már előfordult, hogy az ún. láthatatlan cérnát használtam felül. Mindig az elején ‘csómóztam’ el a cérnákat, így a hátulja nagyon szép lett.

Készítettünk egy szép, stílusosan ideillő cimkét is.

label

Bubble Jet set-tel készült, szép pamutszaténra nyomtattuk.

Mint említettem, ő egy bengáli tigris, aki Indiában, a mangrove mocsarakban  él. Az indiaiak pedig nagyon szeretik az élénk, csillogó színeket, ragasztottam a külső keretre néhány csillogó kis kövecskét.

Most már teljes és kész a nagy művem!

Kicsit több, mint egy hónapig tartott, de megérte!2 hozzászólás érkezett ehhez a bejegyzéshez

  1. KicsiKató

    Egyébként meg… El vagyok ájulva…. Még emésztem az olvasott anyagot, utána azt hiszem, lesz pár kérdésem:))

  2. Bali Jánosné-zibi

    Gratulálok,ez gyönyörű, hatalmas munka. Nagyon-nagyon türelmes és ügyes vagy.További jó munkát és sok sikert kívánok :zibi

Szólj hozzá Te is!

Oldalak

Témakörök

Keresés

Archívum

2021. január
h k s c p s v
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Egyebek